/images/dp11egz7/production/32a2f332d5c87cf54e8bd5c1d22bf321a04dbb12-1920x350.webp

Connected Car

23. mrt. 2021 | Door Tim Ruhoff

Connected cars zijn voertuigen die leren communiceren met hun omgeving. Krachtige processors in het infotainmentsysteem sturen enorme hoeveelheden gegevens naar de auto - via het supersnelle draadloze LTE-netwerk.

Wat betekent "connected car"?

Aangesloten auto's bieden bestuurders een hele reeks internetdiensten: Muziekstreamingdiensten of de juiste app voor restauranttips en bezienswaardigheden op de bestemming. Toegang tot algemene databanken (zoals Wikipedia) is mogelijk, Facebook en Co. zijn permanent beschikbaar.

Veel autofabrikanten ondersteunen MirrorLink - een verbinding tussen de smartphone en het infotainmentsysteem. De inhoud van de mobiele telefoon wordt gespiegeld op het scherm. De klant kan apps op de mobiele telefoon rechtstreeks op het scherm bedienen. Het dienstenaanbod is ontworpen om aan alle wensen van de klant te voldoen. Van het reserveren van een zitplaats in hun favoriete restaurant tot het maken van een serviceafspraak bij de garage.

Welke gegevens zijn in het netwerk opgenomen?

Milieugegevens

Hotels worden onderweg rechtstreeks geboekt en het realtime navigatiesysteem vraagt online actuele verkeersinformatie op bij andere netwerkvoertuigen. Zo weet de bestuurder meteen waar en hoe lang een file werkelijk is en welke alternatieve route zinvol is.

Het zoeken naar een parkeerplaats wordt vereenvoudigd: Uw auto is verbonden met het internet, de parkeermeter meldt de vrije parkeerplaats. Een belangrijke doelstelling van genetwerkte voertuigen is een aanzienlijk grotere veiligheid. Elektronisch genetwerkte auto's zouden slechts half zoveel ongevallen op kruispunten kunnen veroorzaken. Zij zouden informatie ontvangen over andere voertuigen die te hard rijden en de remmen activeren. Kinderen konden worden ontdekt - op hun mobiele telefoons - achter obstakels.

Aangesloten auto's zouden het aantal ongevallen kunnen verminderen, want bijna alle ongevallen worden veroorzaakt door menselijke fouten. Hulpsystemen kunnen deze fouten beperken.

Gegevens over de bestuurder

Voor een succesvol wagenparkbeheer hebt u niet alleen informatie nodig over uw voertuig, maar ook over uw chauffeur. Je moet anticiperen op het gedrag van de bestuurder.

Zo kunt u bijvoorbeeld korte ritten (van minder dan 5 km) vermijden door bewustmaking. U kunt alternatieve vervoermiddelen aanbieden in geval van slecht weer. Je weet de dag voordien al dat het slecht weer zal zijn, je weet welke chauffeur welke route neemt. Dan kun je dienovereenkomstig reageren. Voor een correcte belasting van een poolauto zijn gegevens van de bestuurder nodig: Werd de auto privé gebruikt? Wanneer? Hoe lang? Al deze informatie wordt duidelijk opgeslagen en is voor u beschikbaar.

Gegevens over het voertuig

Een intelligent telematicasysteem ondersteunt u bijvoorbeeld bij de GPS-locatiebepaling van uw wagenpark en verschaft u belangrijke informatie over de activiteiten van voertuigen en bestuurders. OnBoard Analytics analyseert in real time alle gegevens die door de talrijke sensoren worden geleverd. Alle onderdelen van de auto worden bewaakt - dit is vooral interessant voor transportbedrijven.

Het systeem controleert voortdurend een aantal veiligheidsrelevante aspecten. Bandenspanning, oliepeil, remvloeistof, maar ook de stabiliteit van de lading. Als er afwijkingen zijn, waarschuwt het de bestuurder onmiddellijk voor het probleem.

Een geavanceerd waarschuwingssysteem vestigt uw aandacht op belangrijke data. U krijgt informatie over de slijtage van belangrijke onderdelen en wanneer ze moeten worden vervangen.

Het inzetplan en de routes van de chauffeur voor de komende dagen zijn bekend. In geval van schade vindt het telematicasysteem automatisch de dichtstbijzijnde werkplaats en maakt een afspraak. Gegevens van het voertuig kunnen vooraf naar de werkplaats worden gestuurd. De chauffeur wordt op de hoogte gebracht van de afspraak. Op die manier zijn er geen vertragingen en geen ongemakken voor chauffeur en klant. Het telematicasysteem wordt regelmatig bijgewerkt. Zij zorgen voor een verdere verbetering van de veiligheid, de productiviteit en de prestaties. Een volledige vloot kan efficiënt worden beheerd.

Hoe worden netwerkgegevens beschermd?

Gegevens zijn gevoelig, er moet gevoelig mee worden omgegaan en ze moeten worden beveiligd. Aangesloten auto's zijn wettelijk - nog steeds - een grijs gebied. De bescherming van in een netwerk opgenomen gegevens is niet tot in de details verduidelijkt. Als verantwoordelijke voor de carpooling van bedrijven moet u de privacy van zowel klanten als werknemers respecteren.

Wat betekenen connected cars voor wagenparken?

Een wagenpark wordt geconfronteerd met vele invloeden. Autodelen in plaats van autobezit, elektrische mobiliteit en het concept van de slimme stad. Gemengde mobiliteit (overstappen tussen openbaar vervoer, je eigen auto, autodelen, taxi en Uber) en technologische vooruitgang zoals semi-autonoom rijden en rijhulpsystemen - hebben allemaal een impact op je werk.

Een optimaal beheerde vloot is gebaseerd op één (of een combinatie) van de drie grondbeginselen.

  • Informatie: Locatie van de voertuigen en hun route.
  • Veiligheid: voor de bestuurder en het voertuig.
  • Optimalisering: Dienst, mensen of goederen beter, sneller en efficiënter bij de klant brengen.

Het concept van autodelen alleen al is een grote uitdaging voor wie verantwoordelijk is voor een wagenpark. De belasting van een poolvoertuig verschilt van de belasting van een bedrijfswagen.

Voor het delen van bedrijfswagens heeft fleetster een overtuigende car sharing kit ontwikkeld die werkt met elk type voertuig en elk merk. Het combineert informatie over het voertuig (brandstofpeil, oplaadniveau, kilometerstand) met nuttige hulpmiddelen (smartphones openen de auto) met intuïtief gebruiksgemak. Uw medewerkers boeken snel en zelfstandig een auto, krijgen toegang tot het voertuig, voeren alle belangrijke gegevens in het rittenboek in, - zelfs het inleveren gaat eenvoudig met de CarSharing Kit. Netwerkauto's ondersteunen Corporate CarSharing met krachtige tools.