/images/dp11egz7/production/e246ce6c0bf3ae7dba543c0400f2a6ef3f5d8399-1920x350.webp

Voordelen van CarSharing voor bedrijven

23. mrt. 2021 | Door Tim Ruhoff

CarSharing voor bedrijven betekent dat een bedrijf verschillende voertuigen bezit en deze ter beschikking stelt van werknemers. Deze pool van bedrijfsvoertuigen kan op verschillende manieren worden gebruikt: Eigen, geleased of gehuurd, alle voertuigen staan klaar op de parkeerplaats van het bedrijf.

CarSharing voor bedrijven in de praktijk - Hoeveel besparen bedrijven?

Mobiliteit is een belangrijke kostenfactor, omdat voertuigen over het algemeen erg duur zijn. Onderbenutte bedrijfswagens en bedrijfsauto's zijn een enorme kostenpost voor een bedrijf, en andere mobiliteitsdiensten (taxi's, huurauto's) zorgen voor nog meer extra kosten. Autodelen is innovatief, milieuvriendelijk, bespaart kosten en is zeer aantrekkelijk voor personeelsmarketing. Het bedrijf Homag, bijvoorbeeld, berekende een besparing van 20% door het delen van auto's van de zaak.

Betere benutting van de afzonderlijke voertuigen

De kosten voor de afzonderlijke voertuigen dalen, omdat de voertuigen veel beter worden benut. Intelligente booking tools tonen automatisch carpooling mogelijkheden voor boekingen met dezelfde bestemming en reistijd. De ritten worden als het ware gebundeld, waardoor de benutting van het wagenpark wordt geoptimaliseerd. De benuttingsgraad per auto stijgt, de kosten per gebruiker dalen. Bijkomende kosten (taxi, openbaar vervoer, huurauto) worden ook verminderd.

Gedigitaliseerde, efficiënte processen

De werknemer kan - met de juiste hulpmiddelen - zelf rechtstreeks boeken, een dispatcher is niet meer nodig. PC, tablet of smartphone - de werknemers reserveren gewoon zelf het gewenste voertuig. Toegang tot het voertuig gebeurt bijvoorbeeld via een chip in het rijbewijs van de bestuurder.

De voordelen voor het milieu

Het milieu scoort met een ecologische voertuigplanning, bijvoorbeeld door de integratie van elektrische voertuigen. Het boekingsprogramma stelt altijd het meest efficiënte voertuig voor. Dit maakt het wagenpark steeds groener en vermindert de CO2-uitstoot.

De vloot wordt goedkoper

Hoeveel voertuigen het bedrijf kan besparen wordt transparant door de intelligente boekingssoftware. Welke auto's worden nooit of zeer weinig gebruikt en kunnen worden geëlimineerd? Bovendien kan het systeem de gebruiker ertoe aanzetten kleinere of milieuvriendelijkere voertuigen te gebruiken.

Volledige kostenbeheersing helpt

Het beheer van poolvoertuigen krijgt eindelijk greep op de kosten dankzij een schone facturatie. De administratie beheert het wagenpark vanaf het bureau - alle voertuigen zijn in één oogopslag beschikbaar. De gegevens over het gebruik van de auto's worden duidelijk en grafisch opgesteld, zodat het bedrijf kan bepalen wanneer en waar de auto's het vaakst worden gebruikt. De omvang van het wagenpark, zelfs op verschillende locaties, wordt geoptimaliseerd, inefficiënties en gebruikersgedrag worden geïdentificeerd en geanalyseerd.

Zo veel sparpotentieel zit er in CarSharing voor bedrijven

Besparingspotentieel door op maat gemaakte bedrijfsconcepten

Een modern, beheerd intern wagenpark betekent dat voertuigen op aanvraag beschikbaar zijn op het parkeerterrein van het bedrijf - met verbrandingsmotor of met elektrische aandrijving. Registratie en reservering vinden plaats via een interface, de voertuigen zijn gekoppeld aan een netwerk en de klantendienst kan vanuit de auto worden bereikt.

Verschillende bedrijven hebben verschillende mobiliteitseisen: frequente routes, piekgebruik of meer mobiliteit - niet alleen het aantal auto's bepaalt het succes van gedeelde voertuigen, maar ook de boekingshulpmiddelen en -diensten. Een geavanceerd car sharing systeem maakt zakelijk gebruik en privé gebruik van de voertuigen mogelijk en overtuigt bovendien met een eenvoudige factureringsmodus.

Besparingspotentieel door integratie van e-auto's

Een verdere ontwikkeling van de voertuigenpool kan een zinvolle integratie van elektrische voertuigen (trefwoord range) betekenen. Dit is gemakkelijk mogelijk in een vloot en is zeker de moeite waard. Tegenwoordig weten boekingshulpmiddelen de oplaadcapaciteit van de auto - zelfs als er die dag al met de auto is gereden of als de auto tussentijds wordt opgeladen. Er zijn geen problemen meer met de actieradius van de e-auto.

Voor de wagenparkbeheerder is het zeer tijdrovend om aan elke werknemer uit te leggen hoe het voertuig geladen moet worden, waarom het niet werkte en hoe ver de auto nog kan rijden. Software kan al deze taken overnemen. Als een werknemer de elektrische auto tussendoor moet opladen, zijn daar ook digitale oplossingen voor. Met behulp van een app kan hij het dichtstbijzijnde oplaadstation op de kaart vinden, evenals de beschikbaarheidsstatus van dit station (offline, bezet of beschikbaar). Identificatie en opladen van de auto kan via een QR-code.

Voertuigen met elektrische aandrijving worden zo volledig integreerbaar. De vrije capaciteit kan natuurlijk ook voor privé-reizen worden gebruikt. De eerste studies over het bedrijfsoverkoepelende gebruik van e-auto's zijn in heel Duitsland al aan de gang.

Besparingspotentieel van de eerste auto

Gedeelde auto's zijn de moeite waard vanaf het eerste voertuig en drie gebruikers. Als een klein bedrijf maar één poolvoertuig heeft, wordt er voortdurend naar de sleutel gezocht. Hier is het procesvoordeel het grootst, terwijl voor grote ondernemingen de totale kosten dalen.