/images/dp11egz7/production/3af0a6812f4691edd39b2400f67e96dab1aaacb8-1920x350.webp

Corona & CarSharing - Hoe de pandemie de bedrijfsmobiliteit verandert

7. apr. 2021 | Door Tim Ruhoff

Niets heeft het afgelopen jaar zo ingrijpend beïnvloed als het Coronavirus. Er zijn nieuwe wetten uitgevaardigd, gewoonten zijn aangepast en mensen hebben geleerd te leven met het gevaarlijke virus. Corona-trends zijn ook zichtbaar in de gebruiksgegevens, die we voor u hebben voorbereid. Meld u hier aan om inzichten en vooruitzichten te ontvangen met betrekking tot Corona & CarSharing.

Corona in Duitsland

De eerste lockdown begon in maart 2020 en in de loop van de zomer vertoonden de infectiecijfers een lichte verbetering, waardoor ook de lockdown-maatregelen afnamen en restaurants en winkels weer open konden. Helaas zag de Duitse regering zich in november 2020 genoodzaakt de tweede lockdown in te stellen - de reden hiervoor was de sterke stijging van de infectiecijfers. Tot vandaag is deze situatie ongewijzigd.

De eerste lockdown werd gekenmerkt door relatief strenge maatregelen bij lage besmettingspercentages, terwijl de tweede lockdown verondersteld wordt zwakkere maatregelen te hebben bij hoge besmettingspercentages. De infectiecijfers bereikten kort na Kerstmis/Nieuwjaar 2020 een hoogtepunt. Sindsdien zijn de aantallen echter gestaag gedaald.

/images/dp11egz7/production/4d616667761c76a9a4a576d140e92a9c44d3c7bc-777x450.webp
/images/dp11egz7/production/4d616667761c76a9a4a576d140e92a9c44d3c7bc-777x450.webp

Corona en Corporate CarSharing

Om de Corona-situatie in overeenstemming te brengen met de boekingen van fleetster, hebben wij alle boekingen en boekingswijzen in de loop van de Corona-pandemie geanalyseerd. Daarbij hebben wij in hoofdzaak een onderscheid gemaakt tussen particuliere boekingen en zakelijke boekingen.

Zakelijke boekingen
Het merendeel van de fleetster klanten gebruikt CarSharing voor zakelijke ritten. Dit betekent dat als je kijkt naar het totaal aantal boekingen, zakelijke ritten de meerderheid van de boekingen vertegenwoordigen. Voor zakelijke boekingen zijn er poolauto's - bedrijfsdeelauto's - die uitsluitend voor zakelijke ritten worden gebruikt, zoals afspraken met klanten of vergaderingen. Zakelijke boekingen kenden een zeer sterke daling als gevolg van de sluiting van talrijke bedrijven en de verhuis van werknemers naar thuiskantoren.

Privé boekingen
Er zijn bedrijven die hun werknemers het privégebruik van bedrijfsvoertuigen aanbieden. Uit onze analyse blijkt dat direct na de eerste lockdown in 2020 het aantal privéboekingen is toegenomen. U kunt in de cijfers zien dat het gebruik nu zelfs hoger is dan vóór Corona. Dat wil zeggen dat er meer privéboekingen zijn dan ooit tevoren.

Corona en openbaar CarSharing

Sommige van de fleetster-klanten exploiteren ook een openbare CarSharing. Deze bieden hun auto's aan openbare gebruikers aan die voor de dienst per kilometer of per uur betalen. Dit concept staat in contrast met in-house CarSharing, waarbij de voertuigen - vaak gratis - ter beschikking worden gesteld van een gesloten groep gebruikers.

De fleetster-statistieken vertonen een scherpe daling bij de start van Corona. Na verloop van tijd leek het publiek echter aan de situatie te wennen en werd autodelen gezien als een optie voor privégebruik. De tweede lockdown gaf dan ook een kleinere daling van het aantal boekingen te zien dan de eerste lockdown - maar veel minder dan de daling van het aantal boekingen bij corporate car sharing.

Conclusie en tendensen

De laagste boekingscijfers werden opgetekend op 8 april 2020 - het begin van de eerste lockdown. Sindsdien bleven de cijfers op een laag gemiddelde en vertoonden ze tegen Kerstmis en Nieuwjaar 2020 een stijgende tendens.

Zakelijke ritten in bedrijfsautodelen hebben zich tot dusver niet hersteld en zijn op een laag niveau gebleven. De privéritten zijn daarentegen de uitzondering en vertonen een sterke stijging sinds het begin van de eerste lockdown in april 2020. Het gebruik in het openbaar autodelen heeft zich licht hersteld, maar blijft op een laag gemiddelde.

De trend van stijgende privéboekingen toont aan dat privéritten met bedrijfswagens populairder zijn geworden. Het lijkt erop dat het gedrag van de gebruikers is veranderd, wat belangrijke informatie is om in gedachten te houden - vooral bij het opbouwen van CarSharing business cases.

Privéritten met bedrijfswagens is een functie die fleetster al bijna 10 jaar ondersteunt. Eindelijk lijkt het erop dat de trend die we verwachtten er is.