Rijbewijscontrole

Verplichte rijbewijscontrole

27. mrt. 2018 | Door Tim Ruhoff

Bedrijven die gebruik maken van deelauto's en bedrijfsauto's kunnen verschillende redenen hebben om deze auto's aan hun werknemers te verstrekken. Het kan een onderdeel zijn van het bedrijfsmodel, zoals een bezorgdienst, of het kan een onderdeel zijn van de employer branding. Hoe dan ook, het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om de rijbewijzen van de werknemers te controleren. Daarom heeft fleetster verschillende functies ontwikkeld om dit te helpen bijhouden.

Zakelijke gebruikers van autodelen

Bedrijven hebben de neiging om voertuigen ter beschikking te stellen aan hun werknemers om verschillende redenen:

  • Werknemers hebben mobiliteit nodig om klanten te ontmoeten, als verkoper, accountmanager of supervisor. Eén bedrijfswagen per werknemer is erg duur.
  • Employer branding wordt steeds belangrijker. Door werknemers voor een klein bedrag privégebruik van bedrijfsauto's toe te staan, wordt een werkgever aantrekkelijker.
  • Het optimaliseren van het gebruik van de voertuigen is niet alleen goedkoper voor het bedrijf, maar ook gezonder voor de auto's als ze niet alleen in het weekend staan.

Geval 1: Zakelijke autodeelauto's

In het geval van bedrijven waar werknemers zakelijk autodelen de administratie en het beheer van een groot aantal chauffeurs en voertuigen is een uitdaging voor elke wagenparkbeheerder omdat er veel complicaties kunnen optreden met de voertuigen of met de chauffeurs. Het is belangrijk om te vermelden dat aangezien de voertuigen eigendom zijn van het bedrijf, de wettelijke verplichtingen ook bij het bedrijf liggen. Daarom is het belangrijk om de voertuigen in optimale staat te houden, maar ook om de informatie van de chauffeurs te controleren en bij te werken.

Casus 2: Auto's van het bedrijf

Bedrijven verstrekken ook auto's aan hun belangrijkste werknemers als een voordeel. In dit geval worden bedrijfsauto's toegewezen aan elk individu voor hun dagelijks gebruik in zakelijke en persoonlijke zaken. De werknemers hoeven alleen maar belasting te betalen voor hun voertuig, maar dit is nog steeds eigendom van het bedrijf. Hetzelfde geldt hier: het bedrijf heeft de verplichting om het voertuig te onderhouden en het te voorzien van alle wettelijke vereisten, inclusief het controleren van het rijbewijs van de werknemers.

De verplichte controles van rijbewijzen

In beide gevallen spelen rijbewijzen een belangrijke rol. Voor bedrijven met bedrijfsauto's en carpooling in Duitsland is het wettelijk verplicht om het rijbewijs van hun werknemers elke zes maanden te controleren om er zeker van te zijn dat het rijbewijs geldig is en dat de werknemer mag rijden.

Deze regeling is van toepassing op alle bedrijven die voertuigen bezitten die worden bestuurd door werknemers, aangezien de organisatie aansprakelijk is voor elk ongeval of voorval waarbij deze voertuigen betrokken zijn. Bedrijven met bedrijfsauto's moeten vooral geïnteresseerd zijn in het volgen van deze regeling, aangezien de aansprakelijkheid niet alleen bij de organisatie ligt, maar ook bij de CEO en dit kan leiden tot hoge boetes, schorsing of zelfs gevangenisstraf. Voor meer informatie over deze regeling kunt u ook de volgende website bezoeken Federaal ministerie en consumentenbescherming website.

fleetster's oplossing voor zakelijk autodelen en automatische sleutelbox

Fleetster is zich bewust van de logistieke uitdaging en de ernstige gevolgen van deze regelgeving en heeft daarom verschillende functies ontwikkeld om klanten te helpen bij het controleren van het rijbewijs van hun werknemers.

Voor klanten met bedrijfsauto's kan elke zes maanden een waarschuwing worden ingesteld om de wagenparkbeheerder (of verantwoordelijke) eraan te herinneren dat het tijd is voor de rijbewijscontrole. Dit waarschuwingssysteem kan voorkomen dat de regelgeving over het hoofd wordt gezien en zorgt ervoor dat alle rijbewijzen up-to-date blijven.

Software vlootster
Software vlootster

Alarmen in fleetster

Voor organisaties met software voor het delen van bedrijfsauto's biedt fleetster de sleutelbeheerder de mogelijkheid om het rijbewijs van de werknemer te controleren telkens wanneer een autosleutel wordt opgehaald.

Software vlootster
Software vlootster

Sleutelbeheer in fleetster

En voor bedrijven met een automatische sleutelbox fleetster biedt de mogelijkheid om een RFID-lezer te installeren. Op het rijbewijs van elke werknemer moet dan een RFID-sticker worden geplakt. Die stickers, in combinatie met de instelling waarmee een gebruiker zich moet identificeren bij de keybox met PIN en RFID-sticker, maken het onmogelijk om de sleutel van een voertuig vrij te geven zonder rijbewijs.

fleetster software voor gedeeld wagenpark, software voor wagenparkbeheer

fleetster is sinds 2013 bezig om het beheer van wagenparken van bedrijven op een eenvoudige, transparante en efficiënte manier mogelijk te maken. Met de ontwikkeling van een e-mobiliteitsalgoritme dat voldoende accu garandeert voor alle ritten, stimuleert fleetster de integratie van elektrische voertuigen in bedrijfswagenparken en maakt het eenvoudig om de mobiliteit van bedrijven om te zetten naar milieuvriendelijke e-mobiliteit. Meer weten over onze producten? klik hier .